Τήλος


Την Τήλο τη βρίσκουμε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στη Νίσυρο και τη Χάλκη. Σε μεγαλύτερη ή μικρότερη απόσταση από τις ακτές της Τήλου βρίσκονται 16 νησίδες και βραχονησίδες. Το έδαφός της είναι πετρώδες, ημιορεινό και ορεινό, με ψηλότερη κορυφή εκείνη του Αι-Λιά. Αξιοπρόσεχτη είναι η μικρή εύφορη κοιλάδα της Ερίστου που καταλήγει στην ομώνυμη πανέμορφη παραλία. Στο Μεγάλο Χωριό το έδαφος είναι αρκετά εύφορο λόγω των πολλών πηγών με νερό καλής ποιότητας που διαθέτει. Πολλές κολπώσεις, σπήλαια και όμορφες παραλίες συμπληρώνουν την ποικιλία των μορφολογικών σχηματισμών του νησιού.

Η ίδια πολυμορφία που παρουσιάζεται στα φυσικά χαρακτηριστικά της Τήλου, συναντάται και στις τοπικές παραδόσεις της, οι οποίες αποτελούν ένα κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των νησιωτών.

Οι νοστιμιές της τοπικής κουζίνας ποικίλουν στο νησί της Τήλου, είτε είναι αλμυρές είτε γλυκές γεύσεις. Κορυφαία σπεσιαλιτέ θεωρείται το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, που προσφέρεται και σε πανηγύρια του νησιού. Δοκιμάστε, επίσης, γιαπράκια, δηλαδή ντολμαδάκια με κιμά τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα, χοιρινό καβουρμά, δηλαδή τσιγαριστό χοιρινό κρέας. Για τους ψαγμένους καλοφαγάδες προτείνουμε ανεπιφύλακτα τους κουλουσουφάδες ή πουμπάρι (χοιρινά ή

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
Περισσότερα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2018 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ