Σύμη


Καθώς φτάνετε στο πανέμορφο λιμάνι της Σύμης για πρώτη φορά είναι σαν να αντικρίζετε τη ζωγραφιά ενός Βενετσιάνικου χωριού. Καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ από πίσω τους υψώνονται οι απότομες βουνοπλαγιές.

Η Σύμη διακρίνεται από μια ρομαντική γοητεία που ενδυναμώνετε ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει τις πολυώροφες τουριστικές εγκαταστάσεις και την υποδομή που μπορεί κανείς να συναντήσει σε κάποια άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Η διαμόρφωση των ακτών της σχηματίζει ένα πλήθος από ακρωτήρια, όρμους και λιμάνια. Τα λιμάνια του νησιού είναι της Σκάλας στον όρμο της Σύμης, του Πεδίου στον ομώνυμο όρμο και του Πανόρμου ή Πανορμίτη, όπου βρίσκεται και η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Οι Συμιακοί έγιναν γνωστοί ως ναυπηγοί, ψαράδες και σφουγγαράδες και έφεραν πλούτο και δόξα στο νησί. Ακόμα και τώρα ο τομέας της αλιείας, η κατεργασία και εμπορία του σπόγγου ανθίζει στο νησί.

Η διασημότερη τοπική λιχουδιά είναι αναμφισβήτητα το περίφημο Συμιακό γαριδάκι (τηγανητό), που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ο τοπικός πασατέμπος τόσο ως προς το μέγεθός του όσο και ως προς τον «μη σταματημό» του τσιμπολογήματός του! Αν είστε οπαδός κάθε θαλασσινής λιχουδιάς, δοκιμάστε χταποδάκι ψητό, βραστό, γιαχνί με πιλάφι, καλαμαράκια ψητά ή τηγανητά όπως επίσης και τηγανιτή σουπιά με το μελάνι της. Ξεχωριστός μεζές και πρωτότυπος είναι οι γαελλόπιτες, μικρά τηγανητά πιττάκια με «γαέλλα», δηλαδή αθερίνα και πολλά ακόμα υλικά (αυγά, τυρί, κρεμμύδι, ντομάτα κ.λπ.). Μπουκιά και συχώριο!

Για τους λάτρεις του κρέατος, ο κόκορας παστιτσάδα με χοντρά μακαρόνια θα ξετρελάνει τους «μακαρονάδες», ενώ το κοτόπουλο με αμύγδαλα είναι μια συνταγή πραγματικά μοναδική σε σύλληψη και γεύση. Παραδοσιακά, είναι και τα τεμπελογιαπράκια, δηλαδή ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Τέλος, στα συμιακά γλυκά, πρωταγωνιστούν οι λουκουμάδες ή ακούμια με θαυμάσιο ντόπιο μέλι, τα παξιμάδια διαφόρων τύπων, καθώς και τα κουλουράκια, βουτύρου ή ζαχαρένια.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2018 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ