Μοιράσου το


Το βιβλίο του Δημήτρη Ρουσσουνέλου  κάνει  μια γλαφυρή αναδρομή στις ρίζες του εθίμου, μιας παράδοσης μακραίωνης, που αγκαλιάζει τόπους και λαούς ολότελα διαφορετικούς. Λέει ο συγγραφέας: «Όπως και να το κάνεις, (το χοιροσφάγι) είναι μια κατάσταση ιδιαίτερης σκληρότητας. Αρκεί να δει (όμως) κανείς στην ώρα της θυσίας το σεβασμό στη διαδικασία, την άμεση επαφή με προαιώνιες ρίζες και συνήθειες, τη φροντίδα ώστε να υποφέρει κατά το ελάχιστο δυνατό ο χοίρος, για να αντιληφθεί ότι κάτι πολύ ιδιαίτερο συμβαίνει εκείνη την ώρα. Και ίσως αυτό να μην καθαγιάζει το γεγονός της σφαγής, αλλά το εντάσσει στο πλαίσιο ενός πολιτισμού, με κανόνες, πίστη και σεβασμό».

Αυτό το ευλογημένο ζώο, που χαρίζει γενναιόδωρα στις ανάγκες της οικογένειας, το κρέας και το λίπος του, αλλά παλιότερα και το δέρμα του για τα τσαρούχια και τα «ψίδια», τα παπούτσια των αγροτών, τις τρίχες του για βούρτσες, το πάχος του για στεγανοποιητική χρήση, ακόμη και την ουροδόχο κύστη του για να την κάνουν μπάλα τα παιδιά) είναι, κατά το συγγραφέα , ζώο ιερό. Ο συγγραφέας μας καλεί να γευτούμε λούζα και σύγλινα, αζωναρα και φλεμόνια στιφάδο, ν' ακούσουμε ιστορίες και παραμύθια του παλιού καιρού, να πούμε μαντινάδες και να θυμηθούμε παροιμίες, να ανατρέξουμε στις παραδόσεις, τους μύθους, τις δεισιδαιμονίες που συνδέονται με το χοίρο, να ταξιδέψουμε από τη Μεσόγειο ως το Βορρά, ακολουθώντας τα ίχνη ενός εθίμου που μέσα του «ρέει πολιτισμικό υλικό κατ' ευθείαν από την αρχαιότητα».

«Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο-Γεύσεις θυσίας» είναι μια σημαντική λαογραφική μελέτη και ένα απολαυστικό βιβλίο γαστρονομίας!

 

Συγγραφέας: Δημήτρης Ρουσσουνέλος

Εκδότης: Ίνδικτος

Σελίδες: 144

ISBN 978-960-518-130-7


comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2018 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ