Μοιράσου το


Το βιβλίο προλογίζουν οι Νομάρχες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Δημήτρης Μπάιλας, καθώς και οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των δύο Νομών κ.κ. Γιώργος Γιαννόπουλος και Γιάννης Δεκαβάλλας.

Ο ίδιο ο κ. Μακρυωνίτης αναφερόμενος στην ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου αναφέρει ότι «Σ’ ένα ταξίδι στην Κύπρο, πριν από δεκαπέντε χρόνια, δεν πέρασαν απαρατήρητα τα πολυάριθμα χωμένα στο έδαφος πιθάρια, που οι Κύπριοι ταβερνιάρηδες είχαν για να ψήνουν το πεντανόστιμο οφτό, ένα φορτηγό που στην καρότσα του είχαν κατασκευάσει δύο μεγάλου φούρνους, για να ψήνουν οφτό και να το μεταφέρουν στα πανηγύρια και οπωσδήποτε ο «ο φούρνος του Χότζα» που είχαν χτίσει πάνω σ’ ένα καρότσι ώστε να ψήνουν ανενόχλητα, είτε φύσαγε νοτιάς, είτε βοριάς. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την πραγματοποίηση μιας έρευνας με θέμα τον παραδοσιακό φούρνο».

Για την ολοκλήρωση της έρευνας πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 επισκέψεις στα νησιά, χρησιμοποιήθηκαν μαρτυρίες περίπου 250 νησιωτών, μελετήθηκαν πάνω από 350 πηγές (βιβλιογραφία και αρχειακό υλικό) και ερευνήθηκαν περίπου 600 θέσεις (φωτογράφηση, καταγραφή, καταμέτρηση, σκαριφήματα). Η επιλογή των 700 περίπου εικόνων του έργου έγινε από τον συγγραφέα και ανήκουν, σχεδόν στο σύνολό τους, στο προσωπικό του αρχείο. Το πρώτο μέρος του βιβλίου παραθέτει πληροφορίες που αφορούν την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την κατασκευή, τα εργαλεία και τη χρήση του αιγαιοπελαγίτικου φούρνου.

Το δεύτερο και τρίτο μέρος αφορούν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αντίστοιχα και αποτελούνται από 43 ενότητες’ μία για κάθε νησί. Εδώ καταγράφονται στοιχεία και πληροφορίες για το φούρνο (κατασκευαστικά στοιχεία, αρχιτεκτονική, λαογραφία, χρήσεις, τεχνικές κ.α) με έμφαση στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται σε κάθε περίπτωση μέσα από μαρτυρίες νησιωτών, φωτογραφίες και σχέδια. Στις υποενότητες, «γεύσεις», περιγράφεται ο τρόπος που έψηναν τα παραδοσιακά φαγητά ή γλυκά του φούρνου με αναλυτικές και εφαρμόσιμες συνταγές.

Συγγραφέας: Τζώρτζης Νικολάου Μακρυωνίτης

Την έκδοση του βιβλίου υποστήριξαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου μέσω του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου (ΟΠΑΔ), η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και η ΤΕΔΚ Κυκλάδων.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2018 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ